Mindenféle kézműveskedésem (az utóbbi időben leginkább varrásom) eredményét szeretném bemutatni, hátha valamelyik "művem" megtetszik és te is kedvet kapsz hasonlót készíteni, vagy csak egyszerűen egy kellemes percet szerzek vele neked is. Az előzmények ezen a blogon vannak: http://moniezmegaz.blog.hu/
2013. december 16., hétfő
A harmadik adag mézeskalács + recept
Egy baj van a mézeskaláccsal: túl gyorsan elfogy. Pedig a második adagot már több mint fél kg lisztből sütöttük - meg 30 dkg mézből és 25 dkg margarinból, szóval szép mennyiség lett. A mai sütéssel az a probléma, hogy nagy része ajándéknak ill. karácsonyfadísznek készült. Még a hétvégén sütünk egyszer, aztán az már ki kell hogy tartson karácsonyig...
Viola készítette ezeket a karácsonyfákat, az ő ajándékai lesznek:
Az én gyerekkorom is szaloncukros karácsonyfák közt telt, ennek ellenére a mostani fáinkon nem szokott szaloncukor lenni. Eleinte nem tudatosan választottam a természetes anyagokból készült karácsonyfadíszeket, de egy idő után rájöttem, hogy nem szeretnék csillogó-villogó dolgokat a fára, így a szaloncukor helyett is szívesebben teszek - mert valami finomság mégis legyen rajta - mézeskalácsot. A fenyőével keveredő mézeskalácsillat mostanra pedig már hozzátartozik a karácsonyhoz. És amióta rájöttem, hogy nem csak cukormázzal, hanem magokkal is nagyszerűen lehet mézeskalácsot díszíteni, azóta Emma segít nekem a karácsonyfadíszekben. Ezek az idei karikák is nagyrészt az ő keze munkái:
Az előző blogomon leírtam már egyszer a receptet, ami egyébként a Praktika egy régi számában szerepelt, de most leírom azt a változatot, amit ma ténylegesen sütöttem. Ez a korábbi receptben szereplő adag háromszorosa - itt-ott kissé korrigálva, ill. mivel ma nem volt se itthon se a boltban mézeskalács-fűszerkeverék, a fűszerezése is más.
SÜTÉS UTÁN AZONNAL PUHA, NAGYON FINOM MÉZESKALÁCS
55 dkg liszt (ennyit mérek ki, aztán ált. még szórok, amikor összekeveri a robotgép, mert túl puha)
1 teáskanál szódabikarbóna
2 teáskanál őrölt gyömbér
2 teáskanál őrölt szegfűszeg
3 teáskanál őrölt fahéj
ezeket összekeverem, aztán jöhet a többi:
25 dkg margarin
30 dkg méz
1 tojás sárgája
A kész tésztát fél órára hűtőbe kell tenni. Kisodorni, szaggatni, utána a korábban félretett tojásfehérjével megkenni, majd magokkal (dió, mandula, tökmag, napraforgómag, lenmag, szezámmag stb.) díszíteni.
Légkeveréses sütőben 170 fokon én most átlag 10 percig sütöttem, de a szükséges idő nyilván a mérettől, vastagságtól függ.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése