2014. október 27., hétfő

Rumlimóka - gyümölcsöskert megint másképp


A gyümölcsöskert társasjátékot a gyerekekkel közösen elkészítettük már itthon régebben. Az elve nagyon tetszik nekem (együttműködés a lényeg, nem versengés), ezért tavaly karácsonyra egy hasonlót kapott Vanda: Az elveszett nyakék címmel. Az ötlet nem, de az elkészítés saját.

Amikor a helyi kultúrház játékkészítő pályázatot hirdetett gyerekeknek azzal a feltétellel, hogy használt anyagokból kell használható játékot készíteni, nem volt kérdéses, hogy társasjátékot alkotunk. A korábbi bejegyzésemben is leírtam már, hogy a gyümölcsöskerthez hasonló társast szinte bármilyen tematikával el lehet készíteni, lényege, hogy van 4x10 "valami", amit össze kell gyűjteni, miközben egy 9 darabos kirakó is rakódik, és előbb kell a gyűjtéssel végezni, minthogy a kirakó készen lenne. A dobókocka 4 oldalán a gyűjteni való "valamik" vannak, egyik oldalán a kirakón szereplő kép (ha ezt dobjuk, akkor helyre kell tenni egy kirakódarabot), végül az utolsó oldalon egy olyan dolog, amit dobva egyszerre 2 tetszőleges "valamit" is begyűjthetünk. És mindenki a közös cél érdekében tevékenykedik, mert vagy mindannyian győzünk (ha sikerül a kirakót megelőznünk), vagy mindannyian veszítünk.
Szóval kellett 4x10 valami - a pályázati kiírásnak megfelelően használt dolgok. Színes ceruzák, amik már túl kicsik rajzolni, kinderfigurák, amikkel már Dunát lehetne rekeszteni, kallódó dominók, amikből már nincs ki a készlet. Negyediknek pedig újságpapírból csináltunk könyveket. És miért kellene ezeket összegyűjteni? Hát hogy rend legyen egy gyerekszobában :-)
Íme a játékszabály:

Táblának keresgéltem használt kartont (elteszem a müzlisdobozokat, ilyesmiket festéshez, kreatívkodáshoz), amikor kezembe akadt egy jó nagy cipősdoboz, és hát... miért is ne? Ez lett egyben a játék doboza és a szoba, ahol rendet kell rakni. Gyerekkoromban mindig szerettem babaszobákat készíteni, és most a gyerekeknek is tetszett az ötlet.


Először is a 4 összeszedendő dolognak kellett tárolóhely a doboz - bocsánat, szoba - négy sarkába.
Vanda dekorálta ki a kifordított gyógyszeres doboz külsejét, ebből lett a babaláda. A könyvespolcnak használt tejszínes tetrapack dobozt is ő festette ki (mindenkinek kellett feladatot találni, hiszen közösen készítettük).


A ceruzatartóhoz üres fogpiszkálós dobozt, a dominós dobozhoz almaleves tetrapack dobozt mentettünk meg a szelektív kukából.


A könyveket - ha már csináltuk - nem akármilyenre csináltuk: több kötet is Marika történetét dolgozta fel :-)


Varrógéppel varrtam össze a lapokat. A könyvek belseje nagyon tanulságos...


Emma szőnyeget készített a szoba közepére egy rossz pólóból.


A tapéta mintáját Viola formalyukasztóval csinálta, az ablakokat és az ajtót is ő rajzolta meg.


A szekrényhez egy gyógyszeres dobozt vontam be színes papírral.Az ágyhoz szintén gyógyszeres dobozt használtunk, egy rövid ujjúvá alakított hálóing ujjából varrt rá Emma ágytakarót.

Közelebbről.

Az állólámpa hozzávalóit kitaláljátok? Emma lakkfilccel dekorálta a lámpaernyőt. Az asztal hullámpapírból, a szék gyógyszeres üveg kupakjából van.És hogy teljes legyen a berendezés, festmények is készültek használt kartonból:


Fent Vanda pillangói, lent Viola kislányai.


Itt pedig a szobában vannak a kislányok.


És a teljes szoba:A kirakó - a játék témájához igazodva - tkp. egy terített asztal. A doboztetőre lehet kirakni.


 Végül a dobókocka, természetesen nem használt fakockából átalakítva:


Mivel az utolsó pillanatban készültünk el vele, vittük leadni egyből, és nem tudták kipróbálni, alig várják a gyerekek, hogy a pályázat lezárulta után visszakapjuk, és játszhassanak vele.

4 megjegyzés:

 1. Kedves Móni!
  Egészen véletlenül keveredtem a blogodra, de ez a Rumlimóka fenomenális! Az ötlet, a kivitelezés, minden! Nagyon-nagyon ügyesek vagytok, és kívánom, hogy nyerjétek meg gyorsan azt a versenyt, hogy indulhasson az otthoni tesztelés :) 2 gyermekem van, a trópusi kertet már unásig játszottuk, úgyhogy megpróbáljuk elkészíteni a mi verziónkat, a jogdíjról meg majd tárgyaljunk :) Üdv, Viki

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Viki!
   Köszönöm szépen az elismerő szavakat. A trópusi kertet nem ismertem, de most megnéztem, és látom, ez a "magyar kiadása" a gyümölcsöskertnek. Fiaid vagy lányaid vannak? Vagy ez is, az is? Lányoknak tudom ajánlani a királylányos változatot is (a bejegyzés elejére belinkeltem), de fiús verziót is fontolgattam (mert a lányaim szeretik pl. a kalózos, tengerészes sztorikat, amióta a Rumini-könyveket olvastuk), amiben egy szigeten kincseket kell összegyűjteni, mielőtt jönnek a kalózok vagy felébred egy sárkány - szóval tényleg sokféle témával meg lehet csinálni, a gyerekek érdeklődésének megfelelően.
   Ha elkészül a tiétek, megmutatod? Nagyon kíváncsi lennék rá!
   Örömteli alkotást kívánok nektek,
   Móni

   Törlés
 2. Kedves Móni!
  Szenzációs az ötletet, és nagyon szépen kiviteleztétek! Gratula! :)

  VálaszTörlés