2013. augusztus 22., csütörtök

A mi gyümölcsöskertünk

Kaptunk kölcsön egy olyan társasjátékot, amivel 1. Vanda is tud már játszani 2. a nagyok is élvezik 3. nem versengés van benne, hanem mindenki együtt próbálja legyőzni a pofátlan hollót. Egyetlen bökkenő: több mint 10 ezer forintba kerül a boltban...

Viszont... mi nagyon ügyesek és kreatívak vagyunk, és remekül szórakoztunk, amíg elkészítettük.

Első: a gyümölcsök


Az eredetiben fából vannak. Hm. Esztergálni nem tudok.
A megoldás: só-liszt gyurma. Ezt a receptet használtam:
20 dkg só, 20 dkg liszt, 1,2 dl víz, 2 evőkanál olaj (innen származik)

Emma (8) főleg almákat készített,


Viola (5,5) cseresznyét,


Vanda (2,5) pedig... khm... már nem tudom, mit mondott, mit csinál, de őszintén szólva egy részét kénytelen voltam összegyúrni, amikor nem nézett oda, mert olyan tempóban gyártotta, amit csinált, hogy nem maradt elég gyurma a gyümölcsökhöz.

Készült még szilva és körte is.
A festést magamra vállaltam (a többiek addig kifestőt festettek vízfestékkel), mert akrillal akartam festeni, az meg nem való nekik. Meg még én is megszenvedtem ezeknek az apró kis micsodáknak a festésével, senki kudarc miatti hisztije nem hiányzott.Második: a játéktábla

Az eredetiben vastag karton négyrét hajtva.


Nem ez az első társasjáték, amit csinálok, és mindig gond, hogy ha megfelelő vastagságú kartonból akarom csinálni, ami tartós ugye, meg nem dőlnek fel a bábuk (ebben az esetben nem gurulnak el a gyümölcsök) az esetleges hullámok miatt, akkor probléma, hogy hogyan oldjam meg az összehajtást - nem reális egy 40-50 cm-es tábla egészben való tárolása.
Morfondíroztam, és a végén olyan megoldásra jutottam, ami többek véleménye szerint is jobb, frappánsabb, mint az eredeti: kirakószerűen összerakható tábla - vagyis nem is tábla, hanem mező négy fával. A fák törzse csatlakozik be a mezőbe (nem tudom, a képen mennyire látszik).


Söralátétkartonból ollót és sniccert felváltva használva vágtam ki a faalakokat és a kertet, majd Emmával kifestettük a fákat akrilfestékkel (amikor a többiek nem voltak ott, Emmának már megengedtem az akrillal való festést - hálából összekente a terítőt, hiába volt újságpapír-alátét :-) )

A fákra a 2D-s gyümölcsöket aztán megint kollektívan csináltuk. Emma a körtét-almát, én a szilvát vágtam, Vanda az apró almalyukasztóval lyuggatta a cseresznyéket, Viola pedig ragasztott (némi segítséggel).

Harmadik: a holló

A kirakóra és a tábla közepére is kellett a holló, ráadásul lehetőleg azonos alakban. Indigót úgy tűnik, már nem tartunk, úgyhogy miután csomagolópapírra átrajzoltam a tábláról, kénytelen voltam hegyes ceruzával végigrajzolva átnyomni a kartonra - több-kevesebb sikerrel. Aztán jöhetett megint az akrilfesték.


A szép világoszöld festékem majdnem elfogyott, a sárga körül már nem tudtam azzal festeni, ez a sötétzöld meg annyira gyászos lett, hogy kénytelen voltam kis virágokat festeni rá körbe.

Próbáltam egyformára a két madarat. A kirakót először megfestettem, utána vágtam szét.

Negyedik: a dobókocka

Ez nem volt annyira bonyolult ügy. Igaz, mivel elfogytak a faépítőből a kockák, nem tudtam közel sem olyan nagyot csinálni, mint az eredetiben:


Csak egy normál fakockát festettem meg akrillal, a kosarat és a hollót pedig alkoholos filccel rajzoltam rá.


Ötödik és egyben utolsó: a kosarak

Na, ezzel még adós vagyok, kosarak nem készültek - Viola szerint nem is kell, anélkül is lehet vele játszani. Ami igaz persze, de ha valamikor úgy adódik, azért majd csinálok.
Frissítés: elkészültek a kosarak! Itt nézheted meg őket.

Végül a játékszabály:


Te is megcsinálod?

2 megjegyzés:

  1. Hát ez nagyon jó. Kezdjetek tömeggyártásba! :D

    VálaszTörlés
  2. A körtéim már megfestve, a többi festésre vár. Ill. a táblát 6-os MDF lemezből csinálom

    VálaszTörlés