2013. október 9., szerda

Pörgős-forgós szoknya


Természetesen Violának. Ő a nagy szoknyás mostanában. És a néptáncon azt mondták nekik, hogy pörgős szoknyában kell menni. Ami pedig igazán pörög, az a körszoknya, amiből eddig csak egy volt. Úgyhogy előkerestem valami megfelelő anyagot a készletből (nyomott mintás vékony kordbársony), és mértem, számoltam, megint mértem.


A körszoknya az ugye egy kör, aminek a közepén van egy kör alakú lyuk. Kört rajzolni úgy a legegyszerűbb, hogy egy pont körül többször is félbehajtom az anyagot (itt most háromszor, így 8 rétegnyi lett az anyag), és egy mérőszalagot körzőként használok az ívek rajzolásához. A körök sugara kell a szoknya kiszabásához. Viola derékbősége kb. 50 cm, ahhoz, hogy könnyen felmenjen rá egy szoknya vagy egy nadrág, annak olyan 70-80 cm bőnek kell lennie. A derékbőség a gumi hosszánál számít (48 cm-rel számoltam, összevarrás után 47 cm maradt a bőség), a 70-80 cm pedig a lyuk kerülete kell hogy legyen. Végül 11 cm-es sugarat mértem le, ami 69 cm-es kerületet eredményez (2r*pí), mert mire elkészül a szoknya, a varrásráhagyás miatt ebből már kb. 12 cm-es sugár és 75 cm-es kerület lesz (2*12*3,14=75). A lyuk körvonalától mértem fel a szoknyahosszot. Itt most 46 cm-t, amiből kb. 43 cm-es tényleges hossz lesz, ha az alján a felhajtást, a tetején pedig a varrásráhagyást elveszem.

És jöhet az olló...


Ami a széles gumiszalagokat illeti, nincs túl nagy választék a rövidáruüzletekben, ezért én a lomis piacon vadásztam nadrágtartóra, ez lett az eredmény:


Ja, merthogy egyszerű derékmegoldással akartam a szoknyát, mint az ünneplős szoknya varrásánál. Vagyis úgy, hogy összevarrok egy gumiszalagot, elnyolcadolom (jelölőceruzával, nem ollóval :-) ), nyolcfelé osztom a szoknya "lyukát" is, a jeleknél összetűzöm, aztán a gumit húzva cikkcakkal hozzávarrom a szoknyát a gumihoz.


A lyukon körbementem az interlockkal, a gumi összevarrásához pedig tettem egy kis virágos szalagot, mert nem tetszik nekem, amikor meglátszik a varrás.


A nehezén ekkor már túl is voltam...


Eltisztáztam a szoknya alját is, majd a szélétől úgy 1 cm-re körbementem sima egyenes öltéssel, mert utána állítólag könnyebb a visszahajtást megcsinálni (nem tudom, milyen lett volna nélküle), majd az 1 cm-t egyszer visszahajtottam és levarrtam (a dupla visszahajtás, mivel íves a szoknya alja, nem lenne ilyen szép).


És kész is:


Ez tényleg ennyi, elsőre se volt szerintem egy óra, bár nem mértem az időt. És még lesz ilyen szoknya, vettem is már két újabb anyagot, mert nagyon meg volt elégedve a szoknyás lány.

2 megjegyzés:

  1. Szia Móni!

    Egy kis segítségre lenne szükségem. Két kislányomnak körszoknyát varrok. Az alját már letisztáztam, de sajnos nem sikerül körben a felhajtást szépen kiviteleznem. Tudnál erre esetleg valamilyen praktikát ajánlani?

    Nagyon szépek a munkáid!

    Köszönöm a segítséged, szép napot Neked!

    Kati

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csak azt tudom még egyszer leírni, amit a bejegyzésemben már írtam (és amit én is egy blogon olvastam), hogy miután eltisztáztam (én interlockkal csináltam), a szélétől kb. 1 cm-re (vagy esetleg csak talpszélesen) körbevarrom egyenes öltéssel, még semmit sehova hajtva, és utána hajtom vissza az 1 cm-t (vagy még kevesebbet) és varrom le. Így az első egyenes öltés lesz a szoknya alja, ott van a hajtás. Ettől állítólag szebb lesz. Nekem tényleg jó lett, nem tudom, ezen múlott-e. Talán valahogy megerősíti az anyagot a visszahajtásnál, és nem nyúlik meg a visszavarráskor? Nem tudom...

      Törlés