2014. január 11., szombat

A királylány kertje

A gyümölcsöskert társasjáték lett nemrég a gyerekek egyik kedvence. A Vandának is való kevés társas egyike, ezért nagyon megörültem, amikor egy hasonló elven működőt láttam a neten, csak éppen királylányosat. Az ötletet tett követte...


A gyümölcsöskert és a hasonló játékok lényege, hogy van 4x10 "valami", amit össze kell gyűjteni, miközben egy 9 darabos kirakó is rakódik, és előbb kell a gyűjtéssel végezni, minthogy a kirakó készen lenne. A dobókocka 4 oldalán a gyűjteni való "valamik" vannak, egyik oldalán a kirakón szereplő kép (ha ezt dobjuk, akkor helyre kell tenni egy kirakódarabot), végül az utolsó oldalon egy olyan dolog, amit dobva egyszerre 2 tetszőleges "valamit" is begyűjthetünk. És mindenki a közös cél érdekében tevékenykedik, mert vagy mindannyian győzünk (ha sikerül a kirakót megelőznünk), vagy mindannyian veszítünk. Világos, ugye?

A téma ebben az esetben királylányos: egy királylány nyakékének darabjait kell összegyűjteni, a kirakón pedig egy sárkány szerepel.


A játéktáblához kellett egy szép királylányfej és -dekoltázs. Gondoltam, ha van festő a családban, akkor talán nem nekem kellene ezt megcsinálnom, sokkal jobb eredményt érhetek el a hozzáértő segítségével. Édes jó atyám ezt alkotta:


A sárkányos kirakóhoz pedig Emma rajzolt nekem sárkányt (ötfejű lett, mert a kezét rajzolta körbe), én csak kifestettem. És átmásoltam a dobókockára is.


Apu is, én is akrilfestéket használtunk, a királylány farostlemezre lett festve, a kirakó szürkelemezből van (olyasmi, mint a söralátétkarton, csak nem fehér, így valamivel olcsóbb). Persze a kirakón az egyszerűség kedvéért a fekete és fehér részleteket alkoholos filccel ill. lakkfilccel rajzoltam meg.

A dobókockára kellett egy hangya is:
A kocka saját készítés, mint a többi társasjátékomnál, fa építőkockából lett csiszolva. Maradék négy oldalát a gyöngyök szerinti négy színre festettem akrilfestékkel.A gyöngyök kis szütyőjét nem én varrtam, csak találtam itthon. A 40 (+4 tartalék) gyöngyből háromfélét a Gyöngykuckóban vettem füzérben, a negyediket a lomis piacon karkötőként. Fontos szempont volt a gyöngyöknél, hogy ne golyó alakúak legyenek, mert az ugye elgurul a táblán. Így esett a választásom ezekre a kristály ill. csepp alakú gyöngyökre.

Szép nyakékeket lehet ám kirakni belőlük! Akár csak szórakozásból is, játékon kívül.


A tábla elég nagy, nehéz lett volna bedobozolni, ezért úgy döntöttem, hogy mivel festmény gyanánt is működhet, nem teszem bele semmibe, amikor nem használják, fel lehet állítani a polcra képnek. Az apróságoknak pedig a kompressziós harisnyám dobozából készítettem tartót. Bevontam aranyszínű öntapadós papírral, a feliratot pedig üvegkontúrfestékkel írtam rá. Szeretem ezt a dobozt (van belőle több is), mert kihúzható, mint egy fiók.


A barátnőm is készített ilyen társast, én pedig vállaltam, hogy megfestem neki a királylányt. Persze labdába se rúghat Apu festménye mellett, de ha valaki azt nem látta, azért talán nem tűnik annyira gyengének az enyém se:


És a játékszabály:
Az elveszett nyakék

Egyszer volt, hol nem volt, az Óperenciás tengeren túl, de az üveghegyen innen, volt egy gyönyörű szép királykisasszony. Gondtalanul élt szüleivel héttornyú palotájukban, míg egy nap egy gonosz ötfejű sárkány nem érkezett az országba. Nem is lett volna akkora baj ebből, mert a királylány tündérkeresztanyjától egy varázsnyakéket kapott még a születésekor, ez megvédi minden ellenségtől. Csakhogy az irigy boszorkány, aki a hegyekben lakott egy sziklabarlangban, meghallva a sárkány érkezését, gonosz csellel a királylány közelébe férkőzött és sikerült eltépnie a nyakláncot. Elvinni nem tudta, de miközben a palotaőrség elől menekült, a nyakék 40 gyöngyét szétszórta a palota kertjében. A hírvivők jelentették, hogy a sárkány már a királyi város közelében, attól 9 mérföldre jár, így nagyon gyorsan meg kell keresni a nyakék összes gyöngyét a magas és sűrű fűben, hogy újra lehessen fűzni, és megvédje a királylányt a gonosz sárkánytól.

Csapatjáték 2 és fél éves kortól 2-4 játékos részére

A játék célja: össze kell gyűjteni a nyakék gyöngyeit, mielőtt megérkezik a palotához a sárkány.

A játék menete:
Helyezzétek magatok elé a játéktáblát, és szórjátok szét a királykisasszony körül a fűben a gyöngyöket. (A tartalékokat ne, csak a mesében szereplő 40 darabot!) A sárkány kártyáit lefordítva tegyétek a tábla mellé.
A legfiatalabb játékos kezd: dob a kockával.
Ha színt dob, a kockán szereplő színű gyöngyök közül egyet felvehet a fűből és a királylány nyakára helyezheti. Ha nincs már a fűben olyan színű gyöngy, akkor a következő játékos jön.
Ha hangyát dob, akkor egy kis hangya siet a segítségére, és két tetszőleges színű gyöngyöt is felvehet a fűből és elhelyezhet a királylány nyakán.
Ha sárkányt dob, akkor jelentik, hogy a sárkány egy mérfölddel közelebb ért a palotához – fel kell fordítania a sárkánykirakó kártyáiból egyet, és a helyére kell tennie.
Ha előbb ér a sárkány a palotához – vagyis előbb készül el a kirakó –, mint hogy össze tudnátok rakni újra a nyakéket, akkor sajnos nincs, ami megvédje a királylányt, a sárkány elrabolja, és nála kell maradnia, amíg egy királyfi ki nem szabadítja.
Ha előbb sikerül összeszednetek a nyakék összes darabját, mint hogy a sárkány megérkezne, akkor megmentettétek a királylányt, mert a nyakék megvédi őt, sőt az egész palotát, így a sárkánynak üres kézzel kell hazakullognia.

A játék tartalma:
1 db játéktábla
40 db gyöngy (10-10 db kék, piros, zöld és fekete) és 4 db tartalék (1-1 db minden színből)
1 db dobókocka
1 db kilenc lapból álló sárkánykirakó
(Sajnos nem tudok pdf-et beilleszteni...)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése